Supportertankar

Klacken och Bengt Bengtsson, 78 år, ger ÖIS-fotbollen energi, mod och klirr i kassan…


ÖIS Fotboll har många fantastiska, passionerade och entusiastiska supportrar. ÖIS-klacken skapar härlig stämning och fest på såväl Gamla Ullevi som under bortamatcherna. Via TV-sändningarna syns och hörs klacken ända in i vardagsrummen – till glädje för alla ÖIS:are runt om i Sverige och i övriga världen! Men ÖIS har också lågmälda supportrar som verkar i det tysta. Bengt Bengtsson är en av dem.


ÖIS-klackens hängivna skanderande på läktarna gör att både spelare och ledare får extra energi, modet och självförtroendet lyfter, bollarna hittar rätt och målen trillar in. Hur många poäng och segrar har inte ÖIS-klacken bidragit till under alla år?! Klacken med sina härligt röd-blå banderoller och stora flaggor är en oslagbar tillgång för ÖIS-fotbollen!


Men ÖIS-supportrar finns inte bara i Göteborg och i Västsverige. ÖIS-älskare finns i tusental överallt - i Sverige och utomlands. De flesta varken hörs eller syns men många följer och stöttar laget i tysthet på distans i både med- och motgång.


En av de tysta och lågmälda ÖIS-supportrarna är Bengt Bengtsson, hallänning från Falkenberg. Bengt Bengtsson, som nu fyllt 78 år, flyttade till Stockholm redan som ung 20-åring. Trots alla år i huvudstaden och alla kompisars påtryckningar att han borde konvertera till en stockholmsklubb så har han fortsatt att vara en supertrogen ÖIS:are.


Inte nog med att Bengt Bengtsson intensivt följer laget och vet det mesta om spelarna - sedan ett par år tillbaka har han blivit en av ÖIS-fotbollens viktigaste supportrar.
Lanthandlarsonen Bengt Bengtsson från Falkenberg - varför blev han ÖIS:are och inte FFF:are, MFF:are, Elfsborgare eller HBK:are? Så här berättar han själv.
- Valet var ju enkelt, säger han! ÖIS, med Agne Simonsson, var ju Sveriges i särklass bästa fotbollslag i början av 1960-talet! Publiken vallfärdade ju till Ullevi. Nästan alla i hela Västsverige gillade och älskade ÖIS! Valet var lätt för mig och sedan början av 1960-talet har ÖIS funnits i mitt hjärta.


Även efter Bengt Bengtssons flytt till Stockholm 1964 fick han den unika möjligheten att följa ÖIS i vått och torrt. Som egenföretagare kunde han förlägga de flesta av sina affärsresor till städer och orter där ÖIS spelade sina matcher! Bengt Bengtsson har berättat att han ibland gav sina trogna och bästa kunder en present – alla fick en röd-blå ÖIS-halsduk oavsett om han befann sig i Norrland eller i Skåne…


- Jag hade flera stora kunder runt om i Sverige. Jag planerade och genomförde nästan alltid mina kundbesök i anslutning till ÖIS-matcherna. På så vis har jag kunnat följa laget och se massor med matcher under stora delar av mitt arbetsliv. Det har varit fantastiskt roligt och givande, berättar Bengt Bengtsson.


Men att vara ÖIS-fanatiker i Stockholm kan ändå kännas ensamt i längden. Åren gick och en dag så bestämde sig Bengt Bengtsson för att börja söka efter fler ÖIS-kompisar i huvudstaden. Först hittade han smålänningen Mats Abrahamsson, en ÖIS-entusiast från Värnamo och sedan blev de bara fler och fler... Det var så föreningen Stockholms-ÖIS:arna bildades 2005, för drygt 16 år sedan.


Bengt Bengtsson igen:
- Att själv gå omkring i Stockholm med röd-blå ÖIS-halsduk kändes ödsligt. Men nu är jag definitivt inte ensam längre. Idag har Stockholms-ÖIS:arna drygt 180 medlemmar och vi blir fler för varje år.


Stockholms-ÖIS:arna har en aktiv och entusiastisk ledningsgrupp men i övrigt är det en löst sammansatt förening utan medlemsavgift och reglerande stadgar. Medlemmarna träffas några gånger per år. Vid dessa träffar diskuteras och pratas det ivrigt och intensivt om allt som har koppling till ÖIS-fotbollen. Föreningen organiserar också gemensamma resor till en del matcher. De allra flesta medlemmarna i Stockholms-ÖIS:arna är utflyttade göteborgare och västsvenskar med fortsatt brinnande ÖIS-hjärtan.


- Restaurang Cassi, en familjerestaurang på Narvavägen, nära Karlaplan på Östermalm, har blivit vårt stamställe. Här träffas vi och har våra möten. Ibland får vi besök av såväl spelare som ledare. Marcus Allbäck har exempelvis besökt oss flera gånger, det uppskattar vi mycket, säger Bengt Bengtsson som tillsammans med den trogne parhästen Mats Abrahamsson är de mest drivande i Stockholms-ÖIS:arna.


År 2019 fick radarparet Bengt Bengtsson och Mats Abrahamsson en lysande idé som nu är på väg att bli en stor ekonomisk succé för ÖIS-fotbollen. De två tog initiativ till MÅL-tian!


MÅL-tian, som riktar sig till ALLA ÖIS:are världen över, handlar om att var och en skänker 10 eller 20 kronor för varje mål som ÖIS gör under seriespel. Ju fler mål laget gör desto mer pengar blir det till ÖIS!


- I dagsläget är vi drygt 800 ÖIS-supportrar som är med i MÅL-tian. Det innebär en rejäl slant till ÖIS-fotbollen. Vi hoppas att vi i samband med ÖIS-galan den 4 december ska kunna överlämna en check på drygt 450 000 kronor till ÖIS-fotbollen, säger en stolt, glad och sprudlande pigg Bengt Bengtsson.


Första året, 2019, inbringade MÅL-tian 76 000 kronor. Förra året, 2020, blev det 122 000 kronor. I år kan den summan bli bort emot en halv miljon kronor!


Fotbollssäsongen är inte slut, flera omgångar återstår i Superettan. Du som läser detta men ännu inte gått med i MÅL-tian – gör det nu direkt, var med och stötta ÖIS-fotbollen! Gå in och läs på Stockholms-ÖIS:arnas hemsida (stockholmsoisarna.se) och anmäl dig till MÅL-tian via mejl (maltian@stockholmsoisarna.se). Här uppger du ”Lilla Mål-tian” eller ”Stora Mål-tian” samt namn, bostadsort och telefonnummer. Fakturering sker efter seriens slut.


- Absolut varenda krona som kommer in från ”MÅL-tian” går direkt vidare till ÖIS Fotbollsakademi. Alla jobbar ideellt, ingen får betalt, när vi träffas betalar vi vår mat och dryck ur egen plånbok. Det är så vi vill att det ska fungera och ingen protesterar, säger Bengt Bengtsson som nu hoppas på att ännu fler ÖIS-vänner världen över ska ansluta sig till ”MÅL-tian”.


- Tveka inte, anslut dig till ”MÅL-tian”, uppmanar Bengt Bengtsson på sin halländska dialekt – en dialekt han vårdar trots att han snart bott 60 år i Stockholm!
En sak till! Bor du i Stockholms-området. Du är välkommen till Stockholms-ÖIS:arna!


Vid tangentbordet: Anders Magnusson, Stockholms-ÖIS:are från Solna med förflutet i Lerum/Floda

Dela den här sidan