Verksamhetsberättelse 2021
ÖIS Supporterklubb Balders Hage

Styrelsen


Ordförande

Jonathan Larsson

Vice ordförande

Josefine Utbult Carlsson

Kassör

Lennart Gustavsson

Sekreterare

Tomas Levin

Ledamöter

Eric Sutton Leif Johansson Mattias Bladmyr

Suppleanter

Åsa Svensson Sandra Arvidsson Michael Bossen

I tur att avgå är: Eric Sutton, Tomas Levin och Leif Johansson samt ordförande och samtliga suppleanter.

Det har hållits elva protokollförda styrelsemöten under verksamhetsåret.

Medlemsantalet 2021 var 718 och medlemsavgiften har varit 250 kr för seniorer, 150 kr för juniorer och pensionärer samt 500 kr för familj.

 

ÅRETS PRISTAGARE

Supporterklubbens pris till Årets spelare 2021 utdelades till Ajdin Zeljkovic och Sofia Palmqvist. Detta gjordes i samband med årets första träning på Valhalla IP.

 

 

INNEHÅLL

Avsnitt                                                      Sidan              

Medlemmar och medlemsservice                   3

Ekonomi                                                         3

Bidrag och sponsring                                     4

Agne Simonsson-fonden                               4

IT/Information                                                 4

Eventgruppen                                                 5

Souvenirer                                                      6

Resor 2018                                                    6

ÖISare i Stockholm                                       6

Ordföranden har ordet                                  8

 

 

EDLEMMAR OCH MEDLEMSSERVICE
Av Jonathan Larsson

Vid räkenskapsårets utgång den 31 december 2021 var antalet medlemmar 718 stycken (föregående år 701 st.).

Efter en tydlig nedgång i medlemsantal under 2020, så vände trenden uppåt igen under 2021. Förändringarna per kategori mellan 2020 och 2021 framgår av följande matris:


Antal

Andel

År

2020

2021

Förändr.

2020

2021

Förändr.

Pensionärer

260

265

+5

37%

37%

+-0%

Seniorer

387

410

+23

55%

57%

+2%

Juniorer

54

43

-11

8%

6%

-2%

Summa

701

718

+17

100%

100%

0%

 

Balders Hages äldsta medlem under verksamhetsåret är född 1922, den yngsta i april 2021.

Alla medlemmar i Supporterklubben har ett antal förmåner. Vanligtvis innefattar dessa bland annat rabatterade medlemspriser för souvenirer i såväl webshopen som vid försäljning på matcher, billigare resor med Balders Hage till Sällskapets bortamatcher, etc.

 

EKONOMI
Av Lennart Gustavsson

Det ekonomiska utfallet av supporterklubbens verksamhet under räkenskapsåret 1 januari 2021 – 31 december 2021 visas i resultat– och balansräkningar där även jämförelseuppgifter för de tre närmast föregående räkenskapsåren framgår.

I resultaträkningen redovisar supporterklubben en vinst på 2 259 kr för räkenskapsåret 2021. Bruttomässigt är souvenirförsäljning och medlemsavgifter de klart största intäktsposterna. Även år 2021 har ju påverkats avsevärt för oss p.g.a. Coronapandemin. Souvenirförsäljningen har minskat lite mot ett normalt år då vi inte har kunnat sälja något på våra hemmamatcher under våren.

Bruttoförsäljningen i vår web-shop har inbringat 79 763 kr. (Förra verksamhetsåret var beloppet från webshopen 70 741 kr). Försäljningen av klubbens egna souvenirer i samband med ÖIS hemmamatcher (hösten 2021) har tillfört 42 900 kr. Souvenirförsäljningen vid julmarknaden i Östra Nordstan 2021 gav 24 755 kr (2019 var beloppet 55 766 kr).

Klubbens souvenirlager har efter inventering och avskrivningar värderats till 129 782 kr. Årets avskrivningar på lagret uppgår till 10 657 kr. Utgående lagervärde innebär för räkenskapsåret en lagerjustering uppåt (ökning) med 3 128 kr.

Klubbens likvida medel utgörs, med undantag för en mindre växelkassa, av tillgodohavanden på bank- och plusgirokonton.

 

BIDRAG OCH SPONSRING
Av Lennart Gustavsson

Den största delen av supporterklubbens direkta bidrag, 28 240 kr, har lämnats till Örgryte IS fotboll:

· De största delarna här avser efterskänkta medlemsavgifter för SuperÖisare (16 800 kr)

· Övriga bidrag är 4 490 kr för 1-kronas matchen 2021, 6 950 kr för ÖIS-galan i December 2021.

Sedan har vi i övriga bidrag givit 2 000 kr för sponsring av boken ”Återkomsten - ÖIS väg tillbaka till Allsvenskan 1958”

 

AGNE SIMONSSON-FONDEN
Av Lennart Gustavsson

I samråd med Agne och familjen startade supporterklubben för några år sedan Agne Simonssons fond för förtjänt spelare inom ÖIS Ungdomsfotboll. Alla ÖIS-are och andra fotbollsvänner har möjlighet att bidra till fonden genom att bl. a. köpa en speciell t-shirt med Agne-motiv. Tröjan kostar 200 kr och bruttobeloppet går oavkortat till fonden.

Stipendiets belopp uppgår numera till 3 000 kr. Stipendiater har varit Henrik Carlsson, Daniel Paulson, Jonatan Sahrman, Oscar Vilgotsson, Liam Begovic, Jens Cajuste, Mohammed Said Adan och Tyler Serling.

Från säsongen 2019 ges stipendiet till både en lovande kille och en lovande tjej.Stipendiaterna är sedan dess Robin Glavak, Amanda Fritsche, Oliver Edström, Elsa Mauléon Stenudd, samt årets vinnare Adrian Klipic och Alva Lind.

IT/INFORMATION
Av Jonathan Larsson

Balders Hages hemsida, www.oissupporter.se, har under 2021 genomgått en helomvandling. Den tidigare hemsidan, som varit behjälplig i ett drygt decennium, ersattes av en nydesignad sådan. Med utseendeförändringarna kom även lite innehållsförändringar, då en del av det som tidigare publicerats har skalats bort, med syfte att göra all viktig information kopplat till verksamheten mer lättillgänglig och överskådlig. På hemsidan har man under 2021 kunnat hitta information om bortaresor, 1887 Cup, 70-årsjubileet, Agnestipendiet med mera.

För att enkelt följa vad som sker på hemsidan, och få ytterligare information, så kan man följa Balders Hage på sociala medier, så som Facebook, Twitter och Instagram.

I webshopen (www.oissupporter.se/webshop) säljs souvenirer, medlemskap och en del annat.

 

EVENTGRUPPEN
Av Sandra Arvidsson, Josefine Utbult Carlsson & Åsa Svensson

Även inledningen av 2021 präglades av Corona vilket medförde att vi inte fick gå på fotboll eller kunde arrangera några sociala event till att börja med, lyckligtvis vände det fram på vårkanten.

I vakuumet som uppstod när man inte kunde gå på fotboll eller ens träffas började SLO:erna i elitklubbarna och SFSU fundera på hur man kunde påminna Sveriges makthavare att vi fotbollssupportrar fortfarande existerade. Samtliga svenska elitklubbar på såväl dam- som herrsidan, och många klubbar långt ner i seriesystemet, slöt upp bakom kampanjen. Målet var att visa av vi var många som saknade fotbollen och att vi var beredda att vara med att ta ansvar för att begränsa smittspridningen men att det var dags att börja släppa in supportrar på arenorna igen.

Resultatet blev att vi, tillsammans med övriga supporter-Sverige, deltog vi i en digital kampanj kallad #visadinafäger. Öisare från alla håll och kanter var med och la upp underbara bilder. Kampanjen gick ut på att man skulle lägga upp en bild på sina sociala medier med just sina färger. Den svenska fotbollsfamiljen visade sig från sin allra finaste sida den 24/4.

Den 18/7 fyllde Balders Hage 70 år. Födelsedagen firades tillsammans med ett stort gäng supportrar på en båt på Eriksberg. Solen sken, musiken flödade, god mat och dryck fanns till hands och även om quizet vanns av ett bord med före detta ordförande till vårt födelsedagsbarn så var alla som var där vinnare. Underbart att äntligen få träffas under festliga former igen!

Den 4/9 gick ÖIS fotbollsfestival av stapeln för första gången. Balders Hages del var att arrangera 1887-cup under festivalen. 8 lag ställde upp i cupen och för första gången hade vi ett tjejlag med. Riktigt glädjande! Vinnare i cupen blev ÖIS Personal, Villa Carlslund fick silver och Mögel IF knep bronset. Fotbollsfestivalen var en riktig hit och vi hoppas att den arrangeras under många år framöver.

Den 20/11 var det dags för ikonen Hannes Sahlins sista match på Gamla Ullevi i den rödblå tröjan, supertråkigt! Men även denna dag hade en guldkant, ÖIS-trubaduren Loke Nyberg hade utökat sin härliga repertoar av ÖIS-låtar och skrivit en hyllningslåt till Hannes och den fick vi njuta av på en pub innan avspark. Allting var arrangerat av vår medlem Mikael ”Musa” Karlsson, vi i BH hjälpte bara till att dra folk. Och folk kom det, över hundra personer kom och sjöng tillsammans med Loke. Tack Loke och Musa!

Balders Hage har även varit med på två städdagar på Öisgården, dagar då vi tillsammans med Östra Stå och personal på ÖIS kansli har röjt, målat, lagat och pysslat om vår älskade Öisgård. På städdagarna var inte bara styrelsen i BH med utan även några av våra medlemmar deltog vilket vi såklart är jättetacksamma för.

Vi är tacksamma för att det blivit några riktigt fina event 2021 och vi är optimistiska inför säsongen 2022 då vi har flera spännande grejer på gång! Håll utkik i våra sociala medier.

SOUVENIRER
Av Josefine Utbult Carlsson

 

När Sverige öppnade upp lite mer i samband med att vissa restriktioner ändrades eller slopades kunde vi äntligen återgå till att sälja souvenirer på Gamla Ullevi mer frekvent, både på stå- och sittplats. Inför stormatcher, såsom derbyna, sålde vi även våra souvenirnyheter på matchpuben. Det var väldigt uppskattat av ÖISare.  

 

Vi kan även glädja oss åt att vi återigen nått utanför Sveriges gränser. Vi har skickat rödblåa souvenirer till Finland, Norge och Tyskland. ÖISare finns överallt! 

 

2021 fyllde Balders Hage 70 år! För att fira detta designade vi en speciell logga som vi använde på ett par limiterade jubileumssouvenirer - en vattenflaska, en t-shirt, en halsduk och klibbor. Speciellt halsduken blev en hit och sålde slut under första matchen vi sålde den!

 

Ett annat firande under året var avtackningen av den levande legenden Hannes Sahlin. För att hylla Hannes tog vi fram en speciell Hannes t-shirt. 

 

Vi avslutade 2021 med den årliga julmarknaden i Nordstan. Det var en väldigt rolig dag! Tack till alla som kom förbi och handlade. Och tack till ÖIS och Östra Stå för en väl genomförd julmarknad. 

 

2022 ser vi fram emot att ta fram ännu mer snygga rödblåa souvenirer! Fortsätt gärna höra av er på sociala medier eller via mejl med era synpunkter och önskemål om souvenirer. Efter önskemål från våra medlemmar utökade vi t.ex. vårt barnsortiment med tre nya t-shirts förra året. Våra medlemmars input är som alltid ovärderlig. Tack för det här året! 

 

 

RESOR 2021
Av Eric Sutton

Efter att publiken släppts på under sommaren fanns ett uppdämt sug efter att ge oss ut på vägarna igen och följa Lirarnas Lag. Under hösten genomfördes sex bussresor i Balders Hages regi till bortamatcherna mot Norrby, Öster, Värnamo, Jönköping, Västerås och Vasalund. Det visade sig att det fortfarande är lika trevligt att åka på bortamatch även efter en pandemi!

 

Överlag var det god uppslutning på bortasektionerna. En match som stack ut var den avslutande mot Vasalund där det trots att matchen inte betydde så mycket sportsligt och det långa avståndet var flera som valde att åka till Solna och tacka spelarna för säsongen och bjuda på ett gediget läktarstöd. Vi tackar våra trogna resenärer för året som gått och hoppas locka till oss än fler det kommande.

 

ÖISARE I STOCKHOLM
Av Mats Abrahamsson

 

ÖISare i Stockholm är en “filial” till Balders Hage i Göteborg. Vi har ett nära samarbete, inte minst i vårt flaggskepp MÅLtian. Vi tar inte ut någon särskild medlemsavgift utom bor man inom 08-regionen ansluts man gratis till oss. Det är bara att kontakta oss så läggs du upp i vårt medlemsregister.  Kontaktperson för medlemsregistret är Bengt Bengtsson. Vi är i skrivande stund 187 stockholms öisare. En klar ökning under 2021. 

 

Ledningsgrupp 

Under året har Ledningsgruppen bestått av Bengt Bengtsson (ordförande), Mats Abrahamsson, Bengt Holmström, Per Hernström, Kenneth Karlsson och  Anders Magnusson. Vi håller våra möten ca 1 gång i kvartalet och träffas på “klubblokalen” Restaurang Cassi på Narvavägen. Ett ÖIS-standar placeras alltid på vårt bord då, som är skänkt av Fredrik Ohlsson, vår mest profilerade stockholmsöisare. 

Vi har också haft ett möte i februari med ÖIS kansli på ÖIS-gården med anledning av MÅLtian och olika samordningsfrågor.

 

Hemsidan

Vår Hemsida administreras av Bengt Bengtsson, Mats Abrahamsson och Kenneth Karlsson (MÅLtians administration) . Antalet “klick” ligger stadigvarande under säsong på mellan 650-900 per vecka. Toppnotering är 938 “klick”.

 

Enkronasmatchen och Agne-galan

Vi gör en särskild insamling bland våra medlemmar till Enkronasmatchen som årligen inbringar ca 5 000:- . Flera av våra medlemmar deltar också privat i Enkronasmatchen.

Agne-galan i september, till minne av vår främste  fotbollsspelare genom tiderna Agne Simonsson , inbjöds Bengt Bengtsson och Mats Abrahamsson, som höll tal om Agne och ÖISare i Stockholm. Omkring 150 särskilt inbjudna gäster deltog i Agne-galan.

 

Resor och intervju

Vi har rest med tåg till båda derbymatcherna mot GAIS, bilat till Eskilstuna, och suttit i kylan på Skytteholm mot Vasalund . Det blev betydligt färre matcher än planerat med Corona har naturligtvis lagt hinder i vägen.

I samband med vårderbyt mot GAIS gjorde vi en intervju med ÖIS ordförande Per Skånberg. Intervjun finns i sin helhet på vår hemsida.

 

Supportertankar

Under denna rubrik, på vår hemsida,  har Marcus Birro, Göran Sonstrand och Anders Magnusson bidragit med ÖIS-tankar som uppskattats av många. 

MÅLtian - en formidabel succé

Vår stora satsning sedan 2019 är MÅLtian där man förbinder sig att att betala 10:- för varje mål ÖIS gör i Superettan och 50:- (lilla MÅLtian) och 100:- (stora MÅLtian) för varje ÖIS-mål i derbymatcherna mot GAIS. 2019 deltog 203 öisare, 2020 deltog hela 376 och vi kunde då leverera 127 840:- till ÖIS Akademi. 2021 satte vi nytt rekord med 865 öisare och kunde på ÖIS-galan i december överlämna en check på 501 020:- . Det är ett omfattande arbete som ligger bakom detta och alla som bidragit skall ha ett STORT TACK . Utan detta engagemang hade inte detta varit möjligt. Den som ska hyllas mest i detta arbete med att rekrytera våra ÖIS-supporters till MÅLtian är Roy Simonsson, Lerum. Maken till engagemang och hängivenhet går inte att beskriva. TACK ROY för ditt ÖIS-engagemang i MÅLtian 2021. 

Ordföranden har ordet
Av Jonathan Larsson

Förra året, när min företrädare Sandra hade ordet, så summerades ett år som var helt och hållet präglat av den då fullt pågående pandemin. 2021 gav oss fotbollssupportrar ett halvt pandemiår, då vi under den tidiga sommaren åtminstone så smått fick möjligheten att börja gå på fotboll igen, vilket gav oss en ganska härlig höst med en åter sjungande ståplats, bortaresande och ett framstormande damlag. 2022 hoppas vi blir det första ”normala” året sedan 2019, och ännu mer hoppas vi på att ÖIS på alla plan fortsätter att röra sig framåt, och vi skall se till att göra vårt för att få det att hända!

Som ni tidigare kunnat höra och läsa här så har vi i supporterklubben kunnat åter göra roliga grejer under 2021, där min personliga höjdpunkt var dagen då 1887 Cup gick av stapeln på ÖIS-gården under den förhoppningsvis nystartade traditionen med ÖIS fotbollsfestival. Solen sken och en massa ÖIS:are, unga som gamla, sprang runt på gården och spelade fotboll, åt nygrillade hamburgare och gick poängpromenad.

Festivalen är en av de saker som inte hade kunnat fungera som den gjort om inte vårt samarbete med ÖIS och övriga supporterfraktioner varit så välmående som jag upplever att det är. Vi rör oss hela tiden framåt i samarbetet, och har återkommande möten där vi informerar och informeras, och där vi försöker att få bra och roliga saker att hända kring ÖIS.

Ett tack för ett gott samarbete under året går ut till ÖIS styrelse och kansli, Inferno Örgryte, Östra Stå, Stockholmsöisarna och övriga ÖIS:are!

Slutligen vill jag framförallt rikta ett stort tack till Balders Hages styrelse som gjort mitt första år som ordförande till ett inte allt för övermäktigt sådant. Det är ert engagemang som får mitt engagemang att leva. Tillsammans gör vi 2022 till ett kul ÖIS-år!

 

Dela den här sidan