Välkommen till Stockholmsöisarna

 

 Nu finns en ny undersida inlagd.

-JULLUNCH 2019-

"Klicka" på en bild och du kan ta dig vidare

 Från gp.se

Keith Millen vill ta Premier League till Örgryte

Han har stått på de största engelska scenerna.
Han har lärt och inspirerats av tränare som Roy Hodgson, Mauricio Pochettino och Alan Pardew.
2020 ska Keith Millen, 53, kliva in och försöka lyfta Örgryte.
Det kommer ske med en Premier League-touch.

Okänd för många, men bärandes på en meritlista tyngre än de flestas på den här nivån.

– Vi har sagt att vi gärna vill att vår nye tränare ska ha varit på arenorna, och då menar vi allsvenskan och uppåt, konstaterade ordförande Joacim Nordh på presskonferensen.

Och visst har Keith Millen varit där, högt upp på fotbollsstegen alltså. På de stora arenorna.

Först som spelare, mittback för att vara exakt. Då i klubbar som Brentford, Watford och Bristol City.

Sedan som tränare. Oftast i en roll som assisterande.

Störst i Crystal Palace.

Millen kom dit i slutet av 2012 och blev kvar i över fyra år.

Lika många huvudtränare hann passerade under den tiden. Ian Holloway, Tony Pulis, Neil Warnock, Alan Pardew ...

Respekterade namn.

"Det var mitt drömjobb"

Mellan skiftena var det Millen som ledde laget som "caretaker manager". Totalt coachade han Crystal Palace i nio Premier League-matcher. Vid ett tillfälle var det dessutom nära att han fick jobbet permanent.

– Mellan att Pulis lämnade och Warnock kom in pratade jag med styrelsen. Pulis hade ett sätt att jobba på som jag var en del av och styrelsen ville fortsätta med det. Det var anledningen till att de funderade på att ge mig jobbet. Sedan kände de att de behövde någon med mer erfarenhet så de valde Neil Warnock, säger han.

Det där gnagde lite i Millen. Konstigt vore väl annat.

– Jag minns en av de där matcherna när jag ledde laget, mot Arsenal på Emirates. Jag skakade hand med Wenger (Arsène) och han sa skämtsamt: "Vi fortsätter stöta på varandra, när ska du få jobbet?". Haha! När jag stod där visste jag att jag skulle kunna göra det.

– Så det var lite frustrerande, men jag ville inte lämna. Det var mitt drömjobb, min hemmaklubb.

Millen ler.

– Och jag vill dit igen! Jag är fortfarande ung nog. Nu har jag en möjlighet att träna och bli framgångsrik. Kolla på Graham Potter! Han gjorde det fantastiskt här, kom till Swansea och är nu i Premier League med Brighton. Nu är min fulla koncentration här, men du vet aldrig ...

Här är alltså Örgryte.

Öis-gården.

Ett tvåårskontrakt har undertecknats.

Egentligen var det inte så konstigt att klubbens val föll just på 53-åringen. Han och sportchef Igor Krujl jobbade ihop i Halmstads BK under fjolåret. De känner varandra väl.

– Det var ett helhetsbeslut, men Igor har sett mig jobba. Han vet vad jag kan göra och hur jag gör det. Det var ett stort plus för mig. När jag träffade styrelsen kändes det också som att sättet jag jobbar på passar in i hur de vill ta klubben framåt, säger Millen.

En annan person som spelade in Örgryte-flytten var Roy Hodgson. I alla fall delvis.

Det var den tidigare engelske förbundskaptenen, och nuvarande tränaren i Crystal Palace, som öppnade dörren till Sverige och Halmstad inför förra säsongen.

– Roy ringde och sa att han hade blivit kontaktad om namn och frågade om jag var intresserad. Jag sa: "Ja".

– Jag kom över hit ... Jag behövde en förändring i min karriär, en annan erfarenhet. Jag kände att det skulle vara en bra utbildning för mig – och det visade det sig vara.

Hur känner du Roy?

– Vi har tränat lag mot varandra och när han var engelsk förbundskapten och jag var i Palace pratade vi. Sedan besöker jag Palace varje gång jag är hemma.

– När jag var i England för några veckor sedan och pratade med honom sa jag att det kanske skulle dyka upp några tränarjobb här i Sverige. Han var mycket: "Kör på det!". Han ringde även till en del personer och rekommenderade mig.

Är du samma typ av tränare som Roy eller något helt annat?

– Jag vill att mina lag ska förstå strukturen. Bra lag har en struktur och en förståelse för vad de gör. Oavsett om det är 4-4-2, 4-2-3-1, 4-3-3 ... eller med fembackslinje. Det viktiga är att systemet passar spelarna – och att vi har en klar identitet, "Det här är vi".

LÄS MER: Örgryte tittar efter nyförvärv – i England

Miller fortsätter:

– Det största jag kommer ta med mig till klubben är fokus på detaljerna. Det kommer bli mer jobb för ledarstaben, men det är som jag sa till styrelsen när jag träffade dem: "Allt jobb jag har gjort i England, i Premier League ... Ja, vi hade stora staber och mycket pengar, men du kan göra samma sak i de lägre divisionerna". Jag kommer jobba på samma sätt här som jag gjorde i Premier League. Det är en väldigt hög standard där och jag är väldigt krävande på det. Jag försöker alltid driva på spelarna att bli bättre. Jag accepterar inte "sloppiness". Jag vill att de ska komma hit, gilla det och bli bättre. Det kostar inga pengar.

Du vill ta hit Premier League-mentaliteten alltså?

– Yes!

"Vill ha ett possession-lag med en slutprodukt"

Även träningsupplägget kommer att förändras, meddelar Millen.

Inspirationen kommer från Tottenham, där Millen jobbade med ungdomsutveckling under 2017.

– Mr Pochettino (Mauricio) lät mig titta på A-lagsträningarna, se hur de jobbade. Det var intressant och jag tog över det till Halmstad.

– Normalt tränar ett lag måndag och tisdag, är ledig onsdag och tränar torsdag och fredag inför matchen på helgen. Vi kommer träna måndag, tisdag och onsdag nu. Det är de hårda dagarna. Torsdag blir återhämtning, fredag förberedelser. Det innebär att du kan jobba mer med spelarna och få dem fräscha till matcherna. Det är ingen "rocket science" ... Sedan kommer vi jobba med olika planstorlekar i träning och ha eftermiddagsträningar med individuell inriktning.

Vem av alla tränare som du har jobbat med har inspirerat dig mest?

– Alla! De är olika. Det jag har lärt mig är att det viktigaste är att ha struktur, en förståelse för vad du gör. Spelarna ska veta under försäsongen hur vi ska spela. Förhoppningsvis har du bra spelare som gör det – och då blir du ett bra lag. Jag är glad om jag som coach kan skicka ut spelarna på planen en matchdag och folk kan se vad vi vill göra.

Hur exakt är det då? Lirandes? Långtslåendes?

– Jag vill ha ett possession-lag med en slutprodukt. Jag vill ha löpare, atletiska spelare som är taktiskt medvetna.

Varför är då allt det där rätt för Örgryte? Igor Krulj får svara:

– Vi har velat ta in en tränare som är klar och tydlig i sin metodik, hur man jobbar under veckodagarna, som är tydlig i hur han ser på fotboll. Och framförallt har verktyg för att göra det. Sedan är det en tränare som kommer hit med bra energi och som höjer standarden i både träning och match.

Det är inte varje dag man anställer en tränare med Premier League-meriter.

– Man ska inte hänga upp sig på det. Allt han har gjort där är en stor erfarenhet som han har med sig. Sedan gäller det att kunna göra det på svensk mark också. Han har en stor fördel att han har varit här i ett år. Han har lärt känna landet, fotbollen och superettan.

Fakta: Keith Millen

Född: 26 september 1966 (53 år)

Födelseort: Croydon, England

Familj: Fru och två söner

Klubbar som spelare: Brentford, Watford, Bristol City

Klubbar som tränare: Bristol City, Blackpool, Crystal Palace, MK Dons

Linus Petersson

linus.petersson@gp.se

 

 

 

 

 

 ÖIS Galan 23/11 2019

 

 Ulf Jansson

 

Den 23 november var det så dags för Öis-galan igen, nu i Eriksbergshallen på gamla varvsområdet på Hisingen för att rymma alla de 350 deltagarna. Det var en hängivet rödblå samling sponsorer, supportrar, spelare och ledare som fick en helkväll med 3-rättersmiddag, underhållning, Öissnack, intervjuer och härliga matchbilder, all under ledning av "kom-fram-och-sägaren" Harald Treutiger.

 

     En delegation från Stockholmsöisarna var naturligtvis där. En fin flaska Amarone överlämnades f.v.b. till Sören Börjesson som tack för hans eminenta "Sörens hörna" på vår hemsida under hösten, med taktiksnack inför varje match. Bengt Bengtsson och Mats Abrahamsson presenterade också med en bildlig check resultatet av 2019-års MÅL10:a. 203 deltagare har förskrivit sig till 91.350 kronor, ett snyggt rekord jämfört med föregående år! Vi delade samtidigt ut anmälningsblanketter för 2020-års MÅL10:a och fick direkt 68 deltagare, de flesta nya.

 

     Bengt Bengtsson framförde även några djupt kända tankar om vad det är att vara Öissupporter. Det innebär en aldrig sinande solidaritet med föreningen, en uppslutning som står orubbad genom såväl upp- som nedgångar. En uppslutning som naturligtvis mest speglas mest genom fotbollen, men också innefattar friidrott, brottning och alla andra Öisaktiviteter.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi vill öka medlemsantalet!

Vi är fn nästan 170 stockholmsöisare i det mejlregister vi lagt upp sedan starten 2005. Betalar du medlemsavgiften i ÖIS eller Supporterklubben Balders Hage kan du anslutas till oss. Inga avgifter, minimal administration, all info via vår hemsida. Vi vet att ganska många, 50-100 st till och ifrån betalar sin medlemsavgift till ÖIS eller BH så det finns stor potential.

Känner du någon i din bekantskapskrets, kollega på jobbet, släkting etc som är bosatt i Stockholmsregionen och har ÖIS som sitt favoritlag? Skicka då ett mejl med dennes namn och mejladress till bengt0897@gmail.com eller matsab331@gmail.com så kontaktar vi honom/henne.

ÖIS-hälsningar

 Mats Abrahamsson, (info/adm) 0705 102 887

 Bengt Bengtsson,   (info/adm) 0708 286 980

 Per Hernström (resor) 0701 102 119